Elektrische auto oplaadsystemen
Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden: via een normaal stopcontact, een (semi-) openbare laadpaal en via een snellader. Dat opladen van de elektrische auto kan op de standaard snelheid, in een versneld of in een snel tempo. De oplaadduur hangt af van de manier van opladen, de capaciteit van de batterij, de mate van restcapaciteit en de omvormer in de elektrische auto (dit apparaat zet de wisselstroom (AC) ,die uit het stopcontact komt om in gelijkstroom (DC), waarmee de batterij geladen wordt).
Thuis elektrische auto opladen
Een elektrische auto kan thuis, direct via het stopcontact, opladen. Normale wandcontactdozen leveren 3,6 kilowatt, afgekort kW (230V, 16A). Vanwege een beveiliging op de laadkabel van de auto kan slechts met maximaal 2,3 kW (230V, 10A) geladen worden. Het volledig (0-100 procent) opladen van een elektrische auto voorzien van een 16 kilowattuur batterij (kWh) duurt dan tussen de 6 en 8 uur. Direct laden aan een normaal stopcontact is alleen aan te raden via een thuislaadpunt (230V, 16A), aangesloten op een aparte groep. Hiermee kan zonder risico tot 3,6 kW kan worden geladen.
Oplaadpunten elektrische auto
Door heel Nederland staan diverse (semi-) openbare oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven en parkeergarages. Ook is het mogelijk om op privé-terrein een oplaadpunt te installeren. Opladen bij openbare punten kan standaard en versneld, niet te verwarren met snelladen. De openbare oplaadpunten zijn krachtstroomaansluitingen (400V en 16A) en leveren doorgaans tot 11 kW. Omdat elektrische auto’s afhankelijk zijn van de capaciteit van de omvormer, kan niet iedere EV met dit vermogen laden.